2011-09-12

Reactii media in urma Conferintei de Presa organizata de Consiliul National al Dizabilitatii in data de 30 august



Persoanele cu handicap: Legea asistentei sociale încurajeaza institutionalizarea si cersitul pe strada BUCURESTI (MEDIAFAX) - Consiliul National al Dizabilitatii solicita eliminarea unei sectiuni din Legea asistentei sociale, pentru ca ar încalca drepturile persoanelor cu dizabilitati, încurajându-le sa apeleze la institutionalizare sau sa iasa la cersit, si ameninta cu proteste daca acele prevederi nu vor fi scoase. Consiliul National al Dizabilitatii din România sustine ca sectiunea 3 din Capitolul IV al proiectului Legii de asistenta sociala încalca flagrant drepturile persoanelor cu dizabilitati, acestea fiind tratate, în opinia reprezentantilor Consiliului, ca "fiinte umane nelibere, dependente de familie si de intentiile protectoare confuze ale autoritatilor, fara mijloace de asigurare a propriei autonomii sau independente". Reprezentantii persoanelor cu handicap contesta decizia privind acordarea indemnizatiei lunare pentru handicap în functie de situatia familiala si socio-economica, precizând ca scopul acestor indemnizatii era sa compenseze handicapul si sa ajute la integrarea sociala. "Persoana cu dizabilitati angajata în munca si realizând prin aceasta venituri se confrunta cu efecte ale dizabilitatii diferite fata de un semen cu aceleasi probleme, îngrijit la domiciliu. Cu siguranta obstacolele de mediu si de ordin social, în calea celor care muncesc, sunt mai mari. Angajarea sa în munca nu anuleaza impactul dizabilitatii. Indemnizatia lunara are si o functie integrativa, acordând cetateanului în cauza sansa de a fi autonom în relatie cu mediul social. Absenta indemnizatiei compensatorii lunare proiecteaza automat persoana în izolare, încurajeaza nemunca, având efecte toxice", afirma reprezentantii Consiliul National al Dizabilitatii. Acestia afirma ca prin proiectul de Lege ar urma sa fie afectate si persoanele cu handicap pensionate înainte de termen, întrucât pensia de asigurari sociale va fi calificata ca si venit. "Prezentul proiect de Lege, potrivit articolului 85 arunca aproape toata responsabilitatea politicii si serviciilor fata de persoana cu dizabilitati, pe umerii autoritatilor locale, dintre care, unele nu au resurse nici pentru plata utilitatilor proprii", a declarat presedintele Asociatiei Nevazatorilor din România, Radu Sergiu Ruba. Presedintele Organizatiei Nationale a Persoanelor cu Handicap din România, Francisc Simon, a declarat ca noul proiect de lege încurajeaza institutionalizarea si dependenta de servicii iar institutia asistentului personal va fi grav afectata. "În institutii costurile sunt exagerate. Ajung la 2.500 - 3.000 de lei pe luna, deci este o falsa economie si o pierdere pentru bugetul de stat", a declarat Simon. Potrivit Consiliului National al Dizabilitatii, în România erau, la sfârsitul anului trecut, 693.000 de persoane cu dizabilitati, adica 3,8 la suta din populatia tarii, situându-ne mult sub media europeana, de zece la suta.


La Conferinta de presa organizata de CNDR au participat:
Radu Sergiu Ruba – presedinte CNDR si ANR (Asociatia Nevazatorilor din Romania - membru fondator al CNDR)
Teodor Lepadatu – presedinte AIRN ( Asociatia Invalizilor de Razboi Nevazatori din Romania - membru CNDR)
Adrian Mihalcea – presedinte AHNR ( Asociatia Handicapatilor Neuromotori din Romania - membru fondator al CNDR)
Francisc Simon – presedinte ONPHR ( Organizatia Nationala a Persoanelor cu Handicap din Romania - membru fondator al CNDR)
Mihail Grecu – presedinte ASR ( Asociatia Surzilor din Romania - membru fondator al CNDR)
Au lipsit din motive obiective:
Maria Cozea – presedinte AHSR ( Asociatia Handicapatilor Somatici din Romania - membru fondator al CNDR)
Ecaterina Vrasmas – presedinte Asociatia RENINCO Romania - Reteaua Nationala de Informare si Cooperare pentru Integrarea in Comunitate a Copiilor cu Cerinte Educative Speciale (CES) - membru fondator al CNDR)
Amedeea Enache – Director Executiv la Fundaţia Estuar – (membru fondator al CNDR)


Consiliul Naţional al Dizabilităţii din România (CNDR), este o organizaţie fără scop patrimonial, neguvernamentală, umanitară, apolitică, non-profit şi funcţionează în conformitate cu principiile universale ale drepturilor omului şi ale libertăţilor sale fundamentale, potrivit prevederilor prezentului statut, legislaţiei române şi europene în vigoare în România. CNDR este format din organizaţii neguvernamentale naţionale reprezentative ale şi pentru persoanele cu dizabilităţi din România. Consiliul Naţional al Dizabilităţii din România (CNDR), este membru EDF ( European Disability Forum).
Scopul (misiunea) CNDR este de a promova pentru persoanele cu dizabilităţi din România: interesele lor private sau de grup, precum şi apărarea drepturilor acestor persoane în conformitate cu Declaraţia Universală a drepturilor omului, Regulile Standard privind Egalizarea Şanselor pentru Persoanele cu Handicap, Convenţia Naţiunilor Unite privind Drepturile Copilului, Declaraţia de la Madrid şi a tuturor celorlalte documente internaţionale din domeniul dizabilităţii. CNDR are calitate procesuală activă în cazul în care orice tip de discriminare aduce atingere unei persoane juridice din cadrul membrilor săi, şi dacă aceasta mandatează FCNDR în acest sens. Scopul CNDR se realizeaza prin informare şi monitorizare sistematică, dialog şi consultare, prin propuneri legislative, prin campanii strategice de influenţare a politicilor şi practicilor.
Luptam pentru ca integrarea persoanelor cu handicap in societate sa fie un drept : NIMIC DESPRE NOI FARA NOI!




Militam pentru constructia unei platforme unificate a handicapului , mai puternica si mai solidara, care sa acorde o atentie deosebita persoanelor cu handicap, a celor care se confrunta cu discriminarea sau a oricarei forme de marginalizare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu